Shunyi-House

The project is a renovation-extension of a villa of two screenwriters and their children located in Shunyi, Beijing. The initial client’s requirements were a volumetric expansion to accommodate new programs such as a double-height studio, roof terraces, an exterior projection space, a tea room and the transformation of the existing garden. The original structure, composed of two white boxes is transformed into a dynamic system of interlaced and floating platforms that overlooking each other and disposed in sequence emphasize programmatic interdependencies: from the garden to the top spaces are organized in a whole, as a continuity made of internal “oscillatory” variations.The new volume seems a unitary mass when observed externally, but it is intended as device for filtering environmental-programmatic factors, a structure internally never secluding but constantly modulating through shadowy thresholds and diaphanous layerings. It determines spatial densities through fields of lines, it works varying the “unit”, the repetitions of the discrete vertical element put in sequence. The seemingly material-diagrammatic uniformity of the intervention is internally rendered discontinuous by a multiplicity of similar but overlapping fields of shadows produced by the different orientations. The material catalog consists in a light metal structure, filtering aluminum louvers controlling lights and levels of privacy, and a metal grid that works in combination with a resined white floor and a bamboo deck. This reduced palette in combination with the iteration of the vertical element, achieves high variability through a relatively elemental composition. It sets up a scene of possibilities to exalt the passing by of impermanent effects, to register passively and non-uniformly the transiting of external changes, the passage of lights and colors.

Comments

comments

utopiangreen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *